Romy is net als wij verliefd op Bali. Met haar groene hart weet ze vaak net die plekjes te vinden die een andere, minder toeristische kant van het prachtige eiland laten zien. Op I Love Bali deelt ze unieke must-visits en duurzame travel tips.
Ik houd van Bali. De groene rijstvelden, de mooie stranden, het heerlijke eten , de lieve mensen en de relaxte vibe. Maar als je al eens op Bali geweest bent, en zeker als je regelmatig met je surfboard in het helderblauwe water ligt, kan het je bijna niet ontgaan zijn. Op de meeste bizarre plekken kom je plastic en ander afval tegen..
Het is allesbehalve een geheim dat het eiland hier problemen mee heeft. Indonesië is één van de grootste veroorzakers van de plastic soep in de zee. Niet zo leuk als je op vakantie bent en ik kan er soms echt moedeloos van te worden. Hoe kunnen mensen zo met dit mooie eiland omgaan?
Bye Bye Plastic
Met het vingertje wijzen heeft natuurlijk niet zoveel zin en is volledig onterecht. Gelukkig worden er zowel op kleine als op grote schaal stappen gezet voor een schoner Bali. Er zijn dagelijks beach clean-ups en je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van de twee jonge zusjes (‘Bye Bye Plastic Bags’)die strijden tegen het gebruik van plastic tasjes. Er is zelfs een Green School<link naar blog over Green School> die duurzaamheid als belangrijkste onderdeel van het curriculum heeft. Daarnaast is er sinds januari 2019 een nieuwe wet die het gebruik van single-use plastic verbiedt in supermarkten en shopping malls, maar helaas geldt dit nog niet voor de kleine winkels.
3 simpele tips!
Ik zie telkens weer hoeveel impact we als toeristen en reizigers hebben, zowel positief als negatief. Veel mensen willen het wel goed doen, maar weten vaak niet waar ze moeten beginnen. Met deze drie super simpele tips kun jij helpen om Bali een stukje schoner te houden!
Neem je eigen drinkfles, rietje en tasje mee.
In Bali kun je geen water uit te kraan drinken. Dat betekent dat er op een dag ontzettend veel plastic flesjes doorheen gaan, zeker bij toeristen die steeds van plek naar plek gaan. Dat is een hele berg plastic afval, die niet goed verwerkt kan worden. Door je eigen duurzame waterfles mee te nemen, bespaar je ontzettend veel single-use plastic. Met de app ‘Refill my bottle’kun je zien waar je jouw fles kunt bijvullen en op veel plekken kan dit ook gewoon als je het even vraagt. Meestal is het gewoon gratis, soms betaal je een kleine bijdrage van 3.000 IDR – 8.000 IDR (€0,15 – €0,50).
Bij een vakantie op Bali horen natuurlijk heerlijke kokosnoten, juices, smoothies en cocktails. Allemaal met een rietje erin. Ik heb uitgerekend dat door mijn eigen rietje te gebruiken ik zo’n 20 plastic rietjes per week (!) bespaar. Je kunt makkelijk een bamboo rietje uit Nederland meenemen, maar je kunt ze ook op Bali kopen.
Weiger plastic zoveel mogelijk
Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, want alles (maar dan ook echt alles!)komt in plastic. Hoewel ik mijn was wegbreng in een stoffen zak of tasje, krijg ik het toch iedere keer weer netjes ingepakt terug in plastic. En ondanks dat ik altijd mijn eigen rietje bij me heb, vergeet ik bij het bestellen nog weleens te zeggen dat ik geen rietje nodig heb (tidak sedotan plastik).Het gaat niet om die ene keer dat het niet lukt, maar om alle keren dat het wél lukt.
Op sommige plekken zal je misschien een beetje raar aangekeken worden wanneer je een plastic tasje of rietje weigert, vooral op de minder toeristische plekken, maar veel Balinezen kijken er al niet meer van op. Bovendien levert het soms interessante gesprekken op!
Join een beach clean-up of ander initiatief
Het strand opruimen lost het plasticprobleem op de lange termijn niet op, maar een strand vol plastic wordt ook niemand blij van. Het grappige is dat het de laatste tijd steeds populairder wordt om mee te doen met een beach clean-up. In 2018 deden 20.000 mensen mee aan de grootste beach clean-up op het eiland ever.
Bij bijna alle grote stranden kun je beach clean-upsvinden in samenwerking met Eco Bali. Ocean Mimicorganiseert naast clean ups ook workshops voor sustainable living.
Klein of groot, iedere stap telt naar een plastic-vrij Bali!
Heb jij tips om bij te dragen aan een schoner Bali? Deel je ervaring, tips en adviezen in de comments. Kunnen we allemaal weer van leren!
Liefs, Romy
Gewoon flessen met statiegeld. Los je een flink deel van het probleem op en kunnen de strandjutters wat verdienen.