visum voor Bali
Als je naar Bali gaat heb je een visum nodig. Er zijn heel veel mogelijkheden en opties voor een visum voor Bali, bijvoorbeeld over werken en wonen op Bali, maar daar zal ik hier niet over uitwijden. Maar als het puur om een vakantie gaat, heb je een toeristenvisum nodig. In dat geval zijn er een aantal opties:
- Korter dan 30 dagen
- Tussen de 30 en 60 dagen
- Langer dan 60 dagen
(Toeristen) Visum voor Bali
1. Als je een vakantie korter dan 30 dagen in Indonesie hebt, is het heel simpel: je krijgt een VISA ON ARRIVAL op het vliegveld in Indonesië. Het maakt niet uit waar je landt. Deze is tegenwoordig gratis. Je kunt hiermee 30 dagen in Indonesie blijven. Je kunt wel van bijvoorbeeld Bali naar een ander eiland reizen, mits het binnen Indonesië is. Ga je uit Indonesië, en kom je het land later weer in, krijg je weer een nieuwe VISA ON ARRIVAL voor 30 dagen.
2. Als je vakantie tussen 30 en 60 dagen is, moet je je visum ‘verlengen’. Ik doe it altijd vooraf in Nederland. Dat scheelt geld en een hoop tijd en gedoe in Bali. Ik doe dit bij de Indonesische ambassade in Den Haag. Online vul ik ‘application form‘ in. Deze print ik uit en met mijn vliegticket, paspoort en pasfoto ga ik naar de ambassade. Ik lever alles in en betaal €50. Na een week kan ik mijn paspoort met visum voor 60 dagen ophalen.
Je kunt ook in Bali je visa van 30 naar 60 dagen verlengen. In dat geval moet je bij binnenkomst in Indonesië WEL BETALEN voor je visum. Aangekomen in het land ga je op zoek naar een ‘visa agent’. Hij/zij kan je helpen met verlengen van je 30 dagen toeristenvisum naar een 60 dagen toeristenvisum. Let op: dit kost meer geld dan in Nederland een 60 dagen visum aanvragen. Ook ben je je paspoort in Bali een paar dagen kwijt, dat moet je willen. Je kunt het ook zonder ‘visa agent’ doen en zelf bij de immigratie in Bali regelen. Maar dat kost je meerdere trips naar Denpasar en uren en uren op de immigratie. Geen aanrader dus. Als je niet hebt betaald voor je VISA ON ARRIVAL, kun je ‘m ook niet verlengen. Dan moet je na 30 dagen het land uit en later weer in reizen.
3. Blijf je langer dan 60 dagen in Bali, dan moet je na 60 dagen het land uit. Je kunt niet langer blijven op een toeristenvisum. Wat veel mensen doen is een zogenaamde ‘visa run’ maken. Ze vliegen Indonesië uit, naar een land dat dichtbij is en waarvan het ticket goedkoop is. Op dezelfde dag of een paar dagen later vliegen ze Indonesië weer in en krijgen zo weer een VISA ON ARRIVAL voor 30 dagen. Velen vliegen naar Singapore.
Wat als je langer dan je visum in Bali bent gebleven?
Blijf niet langer dan je visum toelaat in Bali! Het is geen makkelijk land. Ze zijn heel streng op immigratie. Je wilt echt geen gedoe op het vliegveld, geloof me. Voor elk dag die je langer in Indonesie bent gebleven betaal je een boete, een zogenaamde overstay. Als ik me niet vergis, is dat 300.000 IDR per dag (€21). Maar neem niet het risico dit eindeloos te doen met het idee van ‘ooo, ik betaal wel’. Hoe langer je overstay, hoe moeilijker ze doen.
Werken en wonen op Bali
Wonen en werken op Bali? Leuk! Maar het is niet makkelijk. Ik ken deze regels ook niet. Maar weet dat de overheid heel erg beschermend is naar de eigen werkgelegenheid toe. Ze willen zo min mogelijk banen aan buitenlanders geven. Zonder werkvisum kom je nergens aan de bak of ben je strafbaar. Dus regel dit goed! Laat je goed informeren en regel je zaakjes goed. Onderschat dit niet!
LET OP: DEZE VISUM VOOR BALI INFORMATIE KAN VERANDEREN. LAAT JE DUS ALTIJD GOED INFORMEREN. BIJ VOORKEUR BIJ DE INDONESISCHE AMBASSADE IN DEN HAAG!